25 Eylül 2013 Çarşamba

Sağlık Bakanlığından Navigasyon ve Araç Takip Sistemi Zorunluluğu

Sağlık Bakanlığı, ambulansların acil durumlarda adres karışıklığını ve olay yerine geç ulaşma gibi sorunları ortadan kaldıracak bir çalışma hayata geçiriyor.
Bu sebeple Sağlık Bakanlığı, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları İle Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik şöyle;
  • İl ambulans servisi: İl düzeyinde ambulans hizmetlerini sevk ve idare eden 'İl Ambulans Servisi' kurulacak. Ambulans servisleri ve ambulansların incelenmesi, teftiş ve denetimi amacıyla müdürlük acil sağlık hizmetlerinde görevli tercihen biri hekim en az üç sağlık personelinden oluşan komisyon oluşturulacak.
  • Ambulanslar, ulaşım şekline göre kara, hava ve deniz ambulansları olarak; kara ambulansları da kullanım amacına göre acil yardım ambulansı, hasta nakil ambulansı, yoğun bakım ambulansı ve özel donanımlı ambulanslar olarak sınıflandırılacak
  • Hasta nakil araçları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarına bağlı olarak çalışacak. Türk Standardları Enstitüsü'nden araç tadilat belgesi alınıp uygun olarak hasta nakil aracı uygunluk belgesi alındıktan sonra yetkili trafik birimlerince tescil edilecek. Bu araçlarda nakil esnasında en az bir sağlık personeli bulundurulacak.
  • Hasta nakil araçlarında asgari şu donanımlar yer alacak; 'Haberleşme cihazları (telsiz veya telefon), Aracın kullanım amacını belirten fosforlu yazı ve işaretler,Bir adet tansiyon aleti, bir adet portatif oksijen ünitesi, otomatik eksternal defibrilatör ve bir adet temel tıbbi malzeme çantası, Araç takip ve navigasyon sistemleri.
  • Araçlara monte edilecek navigasyon sistemi sayesinde adres karışıklığı ve olay yerine geç ulaşma gibi sorunlar ortadan kalkacak. Ambulansa yerleştirilen terminaller sayesinde de hastanın tüm bilgileri, hasta yoldayken hastaneye bildirilecek. Ayrıca araç takip sistemleri sayesinde her ambulans uydu sistemi ile incelenerek, güzergah,hız tespiti,mesafe ve rota yönetimi de yapılabilecek.
  • Şoför olarak çalışacak personelin sürücü belgesi fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf ve temel ilk yardım eğitimi sertifikası fotokopisi bulundurulacak.
  • Ambulans olarak kullanılacak araçlar, 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununa uygun olacak. İlk kez ambulans ruhsatı alacak araçlar 5 yaşından fazla olmayacak. Daha önce ambulans ruhsatı almış ve beş yaşını doldurmuş olan araçlardan, her iki yılda bir Türk Standartları Enstitüsü veya yetkilendirdiği kurumlarca TS EN 1789 sayılı Türk Standardı'na göre yapılan muayene sonucunda Türk Standartları Enstitüsü'nce düzenlenen "TS EN 1789 EK-C Uygunluk Belgesi" ile birlikte yapılan muayene sonucunda, uygun olanların izinleri 15 yaşına kadar uzatılabilecek.


    Türkiye'nin en ücra köşesindeki mahalle bilgilerinin bile yer aldığı navigasyon cihazlarıyla donatılan ambulanslar, hastanın adresini kaybolmadan bulabilecek.Sahada görev yapan ambulanslar Garmin Navigasyonu ile hedefe en yakın araç ve en kısa rota tespit eder, merkezden araç içine adres bilgisi gönderir ve araçların en kısa sürede hedefe ulaşması sağlanır. Merkez ve araç arasında anlık mesajlaşma ile iletişim kurar.

    Ayrıca araç içine yerleştirilen araç takip sistemleri ile sayısal haritalar üzerinde ambulanslara özel yerleri işlemleri ve araçların gidiş,geliş ve kalış zamanlarını gösterir, bekleme süresi aşımını bildirir. Bu da, sizin eyleme geçmenizi sağlar ve sonucunda size zaman tasarrufu olarak geri döner.

    Yeni bir çağrı geldiği anda, ofis hemen hangi aracın en yakında olduğunu görebilir. Sürücü, ekranında iş tanımını ve konumu görür, nereye gideceğini, kiminle gideceğini ve kendisinden beklenen hakkında tam bir bilgiye sahip olur. Bu da son gelişmelere hızlı yanıt vermeye, gün içinde daha fazla iş almaya ve araçlarla çalışanların daha etkin şekilde kullanılmasını mümkün kılar.